Okcategoryrad

Allt ditt är mitt! För- och nackdelar med en delad budget

När partners väljer att bo tillsammans är en av de första frågorna som ställs inför dem frågan om familjens budget. Av de tre möjliga formerna för dess förvaltning – separat, split-share och joint – är den senare den mest populära. Är han så bra som man brukar tro, och vem är han egentligen lämplig för??

Den gemensamma budgeten är den ”gemensamma potten” där par samlar in sina pengar. Alla kostnader härrör också från den. Detta gäller även verktyg och mat- och lånebetalningar samt personliga utgifter för var och en av partnerna..

Som med alla hushållsfinansieringssystem för familjer har den totala budgeten fördelar och nackdelar. Innan du fattar ett beslut är det viktigt att ta hänsyn till båda sidorna av myntet så att penningfrågan inte blir en källa till konflikt för par..

Argument för

Ingenting hjälper till att känna sig som en familj lika effektivt som gemensamma angelägenheter och intressen. Familjens budget är långt ifrån det sista på familjelistan, så att arbeta med hemredovisning kan föra makar ihop. Från planeringen av utgifter och inkomster flödar allmänna planer och drömmar smidigt, som är födda i diskussionsprocessen..

En delad budget är också en annan anledning att prata och chatta med varandra.. Arbete, Internet, vardagliga bekymmer tar ibland för mycket tid och ansträngning från oss. Och allt som inte brinner läggs åt sidan. Budgetering kan inte avbrytas eller omplaneras lika lätt som till exempel att titta på en film tillsammans eller gå till ett kafé. Och diskussionen om gemensamma inköp kan ge en bra start för att diskutera många viktiga ämnen eller bara trevlig pratstund..

Ta reda på allt om din andra hälft. Hur en person behandlar pengar, vilka principer han följer när han planerar sina inkomster och utgifter, kan berätta mycket om honom. Med separata och delade budgetar kan vissa nyanser gå obemärkt förbi och sedan uppstå i den mest oväntade situationen och förvandlas till en obehaglig överraskning. Men den gemensamma budgeten lämnar inga kryphål – båda makarna är en överblick.

Stöd och självförtroende. När makarna är självsäkra och stöds förbättras familjeklimatet..

Mindre spontana inköp. Medveten utgifter. Bekvämlighet när du sparar. Behovet av att förhandla och vara ansvarig inför en annan person är mycket disciplinerande för en spenderare. När en ytterligare länk uppstår mellan dig och köpet, till och med helt enkelt i form av behovet av att ringa och rådgöra med din man, minskas sannolikheten för ett spontant köp kraftigt. Och möjligheten att spara till ett riktigt nödvändigt stort köp ökar. För människor som är täta i utgifterna är behovet av att förhandla också fördelaktigt: en partner kan motivera honom att göra planer och inköp som curmudgeon aldrig skulle ha vågat göra i en annan situation. Ta till exempel en oförglömlig resa.

Effektiv arbetsfördelning. När två personer startar ett gemensamt företag är det bäst att dela ansvaret efter förmåga. Ett av de äldsta systemen: en man tjänar och en kvinna spenderar. I den moderna världen finns det mer komplexa alternativ för att dela ansvarsområden. Till exempel är en make i ett mer stabilt jobb ansvarig för de viktigaste budgetkostnaderna, och en frilans make ansvarar för rekreation, resor och stora inköp..