Okcategoryrad

Romantik, beräkning eller vänskap: typer av relationer i äktenskapet

Förhållandet mellan man och hustru kan vara mycket olika i olika typer av äktenskap..

Romantiskt äktenskap

Allt är som i en saga eller en Hollywood-film: passionerad kärlek, ljus sex, makarna först och främst känner sig som älskare, och sedan – partners och föräldrar. Med tiden sjunker naturligtvis elden lite, men många par lyckas behålla en romantisk stämning i mer än ett dussin år. Delade minnen och manifestationer av kärlek hjälper, som mannen och hustrun inte sparar på: datum, gåvor, intressanta resor.

Minuser: makar ser bara på varandra, barn i sådana familjer känner sig ofta överflödiga. Särskilt under en bullrig uppgörelse eller lika stormig försoning mellan föräldrar.

Traditionellt (patriarkalt) äktenskap

Ja, dagarna med ”Domostroi” är för länge borta, men det finns många fans av patriarkala relationer. Mannen i en sådan familj är huvudintjänaren, han fattar också alla beslut och hanterar familjens budget. Hustrun tar hand om hushållet och barnen. Det finns en tydlig ansvarsfördelning för män och kvinnor. Till exempel skulle det aldrig förekomma en man att stå upp på natten till ett väckt barn och en kvinna att bygga en karriär..

Minuser: kvinnan i ett sådant äktenskap är helt beroende av mannen som manipulerar det. Samtidigt anses kvinnors arbete – barn och vardagsliv – vara lättare och mindre betydelsefullt än en mans arbete, vilket ofta leder till känslomässig utbrändhet hos hustrun..

Bekvämhetsäktenskap

Unga romantiska flickor fnyser föraktfullt om bekvämlighetsäktenskap. De kommer att gifta sig bara för stor kärlek! Men statistiken är obeveklig: sådana fackföreningar är starkare än kärleksäktenskap, och makar i dem känner sig ofta lyckliga. Det viktigaste är att båda parter förstår att de har ett äktenskap av bekvämlighet. Anledningarna till detta förhållande kan vara olika. Oftast presenteras detta alternativ: en rik medelålders man får en vacker fru, med vilken det är trevligt att dyka upp i samhället. Och hon glömmer i sin tur ekonomiska problem. Men beräkningen kan vara annorlunda. Till exempel kräver en av makarna ett officiellt äktenskap för att få medborgarskap eller uppehållstillstånd.

Minuser: om en av makarna är mycket mer beroende av den andra (ekonomiskt eller känslomässigt – det spelar ingen roll), kan den andra så småningom förvandlas till en riktig despot.

Vänligt äktenskap

Ett speciellt fall av bekvämlighetsäktenskap. Relationer bildas av människor som är väl medvetna om varandras styrkor och svagheter och upprätthåller goda relationer under lång tid. Syftet med ett sådant äktenskap är vanligtvis ett barn. Det finns ingen tydlig ansvarsfördelning i familjen: först kan mannen, sedan hustrun och vice versa göra samma sak. Förresten utvecklas ofta varma relationer i ett sådant äktenskap till kärlek – kanske inte super passionerad, men stark.

Minuser: ett jämnt förhållande kan bli tråkigt med tiden. En av makarna kan ha en passionerad romantik på sidan, vilket nästan säkert kommer att förstöra äktenskapet..

Partneräktenskap

Denna typ av familjeförhållande vilar på tre pelare: makar respekterar varandra, bestämmer allt tillsammans och accepterar varandra som de är. Varken mannen eller hustrun i ett sådant äktenskap kräver att partnern byter jobb eller lämnar en karriär för familjens skull. Makar vet hur man förhandlar. Dessutom kan vissa avtal förvirra företrädare för patriarkalt äktenskap. Till exempel en överenskommelse om tillåtligheten av sex på sidan. Om detta passar båda, vad är då problemet??

Minuser: det är lätt att prata om jämlikhet, det är svårare att få en idé till liv. En av makarna kan bli trött på ständiga diskussioner och flytta allt ansvar till den andra. Eller tvärtom kommer den att försöka ta tyglarna i egna händer. Dessutom kollapsar denna relationsmodell ofta när ett barn dyker upp och en ung mamma blir ekonomiskt beroende av sin man..

På en anteckning

Det spelar ingen roll vilken typ ditt äktenskap är. Relationsmodellen är korrekt om den passar båda makarna. Det viktigaste är att uppfattningen om äktenskap mellan man och hustru sammanfaller. Annars kan det bli så här: frun tror att hon lever i ett romantiskt äktenskap och väntar på erkännande och komplimanger, och mannen, som en anhängare av en traditionell familj, försvinner i flera dagar på jobbet, tjänar pengar och kräver obestridlig lydnad. Konflikter i sådana situationer är oundvikliga..